Densitatea padurilor de fag, altitudini mari Fagul (Fagus sylvatica) poate depăşi 40 de metri înălţime, diametru de peste 1,5 metri, şi o vârstă de 300 de ani, excepţional putând să trăiască şi 500 de ani, 5 secole, jumătate de mileniu.

În mod natural, în Romania făgetele domina mare parte a peisajului. Făgetele, pure sau în amestec, caracterizează mai cu seamă etajul cuprins între 550 şi 1100 metri altitudine. Pe lângă acest etaj al făgetelor, pădurile de fag se extind atât în sus cât şi în jos faţă de aceste altitudini, în conformitate cu situaţia climatică şi edafică locală, în zonele unde condiţiile de mediu le sunt favorabile: Deoarece fagul se înrădăcinează bine în solul mai gros, iar rădăcinile exemplarelor învecinate se întrepătrund, el rezistă mult mai bine la forţa vânturilor, comparativ cu molidul.

Lemnul este de culoare albicios spre gri, iar alburnul si duramenul nu se deosebesc. Razele medulare sunt foarte mari si bine delimitate iar porii nu sunt vizibili cu ochiul liber. Fagul rosu nu este decorativ dar este dur, greu, rezistent la presiune si are o structura egala si cu fibre drepte. Fagul rosu se poate aburi bine si se foloseste apoi in comert ca fag aburit de culoare rosie.

Lemnul de fag ofera interioarelor multa caldura si le face sa para mai spatioase. Din acest motiv producatorii de mobilier folosesc des lemnul de fag pentru realizarea obiectelor de mobilier destinate spatiilor mici.

Proprietati fizice:
Lemnul de fag este dens, tare si dur. Duritatea pe scara Janka este de 1300.
Nu are gust sau miros specific.
Caracteristici tehnice:
Rezistenta la incovoiere: 1.114 cm2
Rezistenta la rupere: 533 kg/cm2
Densitate: 721 kg/m3
Greutate la 15% continut de umiditate este de 650 kg/m3

Utilizare:
Lemnul are utilizari multiple, fiind foarte des folosit in industria de mobila, dar nu numai.
Se foloseste la: scari, usi, mobila de interior, mese, scaune, alte piese de mobilier, manere de unelte si scule, furnir estetic, podele, instrumente muzicale, placi, placaje, jucarii, patuturi de copii, echipamente sportive, piese decorative pentru masini, etc.

Se prelucrează uşor şi îşi găseşte utilizări numeroase în industria mobilei, pentru furnire, placaje, plăci fibrolemnoase, plăci celulare ş.a. Lemnul aburit se prelucrează foarte uşor şi este folosit pentru fabricarea mobilei curbe, dar şi pentru frize, parchete, instrumente muzicale, în construcţii navale ş.a. Este totodată foarte apreciat în industria celulozei. Prin impregnarea cu diverse substanţe chimice i se poate mări mult durabilitatea.